A makrobiotika követői úgy hiszik, hogy az étel és annak minősége alapvetően képes befolyásolni az egészséget. Véleményük, hogy fogyasztásra legalkalmasabb ételek nyersek, vagy kevéssé feldolgozottak. Az eredeti makrobiotikus étrendben törekedtek arra, hogy a nyers koszt túlsúlyban legyen a párolttal szemben. (A japánok úgy mondják, hogy azért jó minél kevésbé módosítani az ételek eredeti megjelenésén, mert az istenek éppen abban a formában adták az embereknek az adott ennivalót, tehát bízhatunk abban, hogy úgy jó, ahogyan találjuk, kifogjuk, etc.) Mivel ezt a mai embernek nehéz lenne megszokni, így a legtöbb étkezéskor a főtt, teljes értékű gabonafélék, ill. a párolt zöldségek fogyasztása javasolt.
- Nem ajánlott viszont üvegházban nevelt zöldségeket vásárolni.
- Az ételeket nagyon alaposan megrágva kell elfogyasztani, ezáltal a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban jobban megindítjuk a mozgást és nedvkiválasztást, vagyis az emésztést.
- A mérsékelt égövön élő emberek ősi táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják. A makrobiotika a helyben termő, és az adott évszaknak megfelelő táplálékot részesíti előnyben.
Az étrend felépítése:
- Ajánlott: teljes értékű gabonafélék: barna rizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina (de egyik sem finomítva), lehetőleg bio eredetű zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak
- Megengedett: szárnyasok, halak, szója és szójatermékek (pl. tofu), gomba, alga
- Nem ajánlott: kereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermékek, üdítők, finomított lisztből készült termékek, cukor, csokoládé, alkohol, kávé, erős fűszerek, vegyi anyagot, ill. mesterséges tartósítószereket tartalmazó ételek, mirelit áruk, távoli országokból (más éghajlatról) importált élelmiszerek.
Az egyes tápanyagok aránya az ételsorokban: összeállítása nagyon változó, függően az évszaktól, életkörülményektől, földrajzi helyzettől stb.
- Gabonafélék: 40-60%
- Zöldségek: 25-30%
- Bab és hüvelyesek: 5-10%
- Gyümölcsök (szezonális, helyben termő)
- Magvak, diófélék, halak stb. kis mennyiségben
Az étrend összeállítását befolyásoló tényezők:
- a szezon
- az éghajlat
- az ember tevékenysége
- nem, kor, egészségi állapot
- az illető étrendjének múltja