A mi magyaros makrobiotikánk

Ez a rendszer úgy viszonyul a fentiekhez, mint a masszázs a sporthoz. Amint azt elmésen megfogalmazta egy nagyon kedves páciensünk: "a masszázs a lusták sportja". Végülis a masszőr is az izmokkal dolgozik, csak mindeközben a páciens pihen.

Nos, a mi makrobiotikus diétánk is ilyen. Megtartottuk az eredeti rendszerből mindazt, ami fontos, de némiképp a magyar viszonyokra szabtuk át. Ennek értelme abban áll, hogy nem biztos, hogy mindenki készen áll - testében, lelkében és szellemében - egy akkora ugrásra, mint amit a fentebb felsorolt szerzők javasolnak, egyébként teljesen jogosan.

Vannak olyan klienseink, akik évente egyszer vagy kétszer 6 hetet szánnak arra, hogy rendet rakjanak az emésztőrendszerükben. És aztán mennek tovább az útjukon. becsületükre legyen mondva, a legtöbbjük azért megtart egy-egy elemet a diétából és beépíti a mindennapi életébe.

Aki viszont komoly betegségben szenved, annak számára a gyógyulás királyi útja a hosszabb távon végzett diéta. Egy életválságra méltó válasz lehet egy értelmes, ám drasztikus életmódbeli váltás.

A makrobiotikus diétát elsősorban "A" vércsoportú pácienseink számára ajánljuk, akik számára ez az étrend ajánlott leginkább.

Európai gyökerek

Az európai gyógyászat szívesen hivatkozik Hippokratészra, aki szerint az ember akkor lesz hosszú életű a földön, ha odafigyel arra, hogy mit tesz a tányérjára. Íme, néhány közismert idézet, ami a híres ókori orvos - étkezéssel kapcsolatos - szemléletét bemutatja.

  • "az ember legfőbb gyógyszere és a betegségek elsődleges okozója a táplálék".
  • "Gyógyszered legyen az ételed".
  • "Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad".
  • "Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja; az élet pedig ezeken a változásokon múlik."

Hogy az olvasót megkíméljem a középkori Európa orvostörténeti anyagától, ugorjunk egy nagyot az időben. Akit érdekel a makrobiotikus csoportba tartozó kortárs szerzők és gyógyítók csokra, az nyugodtan csemegézhet az alábbi listából:

  • Ferencsik István munkássága és könyvei
  • Kövesdi Natália tanfolyamai és könyve
  • Dr. Oláh Andor munkássága
  • Somlósi Lajos szóbeli átadásai (könyveinek megjelenése folyamatban van)
  • Prof. Dr. Török Szilveszter munkássága és könyvei
  • Váradi Tibor életmód tanácsai

A japán makrobiotika

Michio Kushi számos könyvet írt a témában. Emellett alapítványokat hozott létre; rákellenes tevékenységéért tudományos és amerikai törvényhozási, valamint ENSZ-elismerésben is részesült.

Kushi intézetében emberek ezrei tanulták meg a makrobiotika alapjait, és sok százan jutottak olyan elmélyültebb ismeretekhez, amelyek sarokköve annak átérzése, hogy az ember egyéniségét, viselkedését miként formálja a környezete, ezen belül a táplálék is, amelyet elfogyaszt. A makrobiotika az egyensúly megtartására, illetve visszaállítására összpontosít, és ha már nem az egészség megőrzése a cél, segít helyreállítani a megbomlott arányokat.

A makrobiotikus étrend rövid vázlata

A makrobiotika követői úgy hiszik, hogy az étel és annak minősége alapvetően képes befolyásolni az egészséget. Véleményük, hogy fogyasztásra legalkalmasabb ételek nyersek, vagy kevéssé feldolgozottak. Az eredeti makrobiotikus étrendben törekedtek arra, hogy a nyers koszt túlsúlyban legyen a párolttal szemben. (A japánok úgy mondják, hogy azért jó minél kevésbé módosítani az ételek eredeti megjelenésén, mert az istenek éppen abban a formában adták az embereknek az adott ennivalót, tehát bízhatunk abban, hogy úgy jó, ahogyan találjuk, kifogjuk, etc.) Mivel ezt a mai embernek nehéz lenne megszokni, így a legtöbb étkezéskor a főtt, teljes értékű gabonafélék, ill. a párolt zöldségek fogyasztása javasolt.

  • Nem ajánlott viszont üvegházban nevelt zöldségeket vásárolni.
  • Az ételeket nagyon alaposan megrágva kell elfogyasztani, ezáltal a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban jobban megindítjuk a mozgást és nedvkiválasztást, vagyis az emésztést.
  • A mérsékelt égövön élő emberek ősi táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják. A makrobiotika a helyben termő, és az adott évszaknak megfelelő táplálékot részesíti előnyben.

Az étrend felépítése:

  • Ajánlott: teljes értékű gabonafélék: barna rizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina (de egyik sem finomítva), lehetőleg bio eredetű zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak
  • Megengedett: szárnyasok, halak, szója és szójatermékek (pl. tofu), gomba, alga
  • Nem ajánlott: kereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermékek, üdítők, finomított lisztből készült termékek, cukor, csokoládé, alkohol, kávé, erős fűszerek, vegyi anyagot, ill. mesterséges tartósítószereket tartalmazó ételek, mirelit áruk, távoli országokból (más éghajlatról) importált élelmiszerek.

Az egyes tápanyagok aránya az ételsorokban: összeállítása nagyon változó, függően az évszaktól, életkörülményektől, földrajzi helyzettől stb.

  • Gabonafélék: 40-60%
  • Zöldségek: 25-30%
  • Bab és hüvelyesek: 5-10%
  • Gyümölcsök (szezonális, helyben termő)
  • Magvak, diófélék, halak stb. kis mennyiségben

Az étrend összeállítását befolyásoló tényezők:

  • a szezon
  • az éghajlat
  • az ember tevékenysége
  • nem, kor, egészségi állapot
  • az illető étrendjének múltja