Ehhez a naphoz 2 gabona is tartozik.
Búza
A búza (Triticum) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége miatt széles körben elterjedt.
A régészeti kutatások Egyiptom legrégibb emlékei között említik a búzát. Bizonyos genetikai összefüggések alapján elmondható, hogy a búzák "őse" ie. 6000-5000-ben Törökország mai területén lévő Diyarbakir város környékéről terjedhetett el.
Annak ellenére, hogy Kínáról a legtöbb embernek a rizs jut eszébe, már az ie. 2700-ban termesztették a búzát.
Magyarországon az évszázados múltra visszatekintő magyar búzafajtákat, köztük a legnevesebbet, a "tiszavidéki"-t, az 1863. évi szörnyű aszály elpusztította és helyére lengyelországi búzafajták kerültek. A katasztrófának is köszönhetően az 1870-es években elkezdődött a mai napig tartó nagyobb hozamú magyar fajták sikeres nemesítése.
A Triticum aestivum ökológiai csoportosítása [szerkesztés]
A morfológiai csoportosításon kívül az üzemi termesztés számára használhatóbbak az ökológiai sajátosságokat figyelembe vevő rendszerek. A fajták négy ökotípusba sorolhatók:
- humid éghajlat búzái
- sztyeppe típusú búzák
- sivatagi és félsivatagi búzák
- magas hegyvidék párás éghajlatú búzái
Tönkölybúza
A tönkölybúza (Triticum spelta) a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetően.
- fehérje- és aminosav-tartalma felülmúlja a hagyományos búzáét
- Vitamin- és ásványianyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével)
- E-vitamin tartalma sem csekély.
- Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét.
- Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
Rendszeres és hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.